Restaurant Anna, esmorzars al cor del Ripollès

Ressenya

Hi ha restaurants regentats per persones molt interessants amb una llarga trajectòria i una història al darrera que val molt la pena de conèixer. És el cas del Restaurant Anna, a Ventolà. Un referent a les terres del Ripollès i reconegut per molts arreu del territori. Regentat per Anna Pous Cabanes, i famós per la cuina tradicional de cassola i de xup-xup, és un restaurant que heu de tenir ben marcat al vostre mapa.

Ventolà és un poblet de no més de 25 habitants, que pertany al municipi de Ribes de Freser. S’hi accedeix des de la Collada de Tosses i es troba a poc més de 8 km des de Ribes. És per això que el Restaurant Anna és tan concorregut per motoristes, senderistes, ciclistes, turistes, etc… A l’hivern és molt freqüentat també per molts esquiadors, per la seva proximitat amb la Vall de Núria, i també pels que hi fan parada provinents de Puigcerdà, les pistes de La Molina i Mesella, o d’altres indrets. 

Mentre puges desde Ribes cap a Ventolà i et recrees amb les sensacionals vistes, ja t’imagines que en el Restaurant Anna gaudiràs d’una cuina de muntanya extraordinàriament elaborada i d’un sabor potent. I efectivament, en donem fe i és que realment us en llepareu els dits!

Foto de Coneix Catalunya Esmorzant

Un cop a dins el restaurant, ens trobem a l’Anna, una dona enèrgica, viva i amb molta passió per la vida i la seva feina. Ens acull com a casa i no deixa mai de somriure mentre ens acompanya a la nostra taula. L’Anna és filla de Ventolà i ens explica amb entusiasme la seva història mentre ens va ensenyant fotografies, quadres i/o retalls de diaris i revistes que guarda de diversos reconeixements que ha obtingut. Anteriorment, l’Anna havia sigut la barquera de la Vall de Núria i allà li van oferir fer de professora d’esquí sense haver-ne practicat mai. Ella amb l’empenta i valentia que la caracteritza, se’n va anar a Madrid a treure’s el carnet de professora d’esquí, títol que va assolir l’any 1967. Ella tota orgullosa, ens mostra el títol original i ens explica les dificultats amb què es va trobar, perquè no era habitual ni ben vist que una dona pogués fer aquest tipus de coses en aquelles èpoques. Va ser, en aquells temps, la tercera professora d’Esquí d’Espanya i la segona de Catalunya. 

L’any 1979, decideix tornar amb els pares i obre un restaurant anomenat Fonda Anna. La seva mare era molt bona cuinera i ella n’havia après moltes receptes. Va aprofitar tot aquest coneixement per la cuina de fonda i els plats estrella que es cuinaven aleshores encara són vigents. Més tard aquell local deixà de ser Fonda Anna per anomenar-se Restaurant Anna, conegut també per Ca l’Anna de Ventolà.

Avui dia conserva encara molta clientela fidelitzada d’aleshores i es caracteritza per una carta de cuina tradicional casolana i catalana dividida en quatre apartats: 

– els entrants freds, amb els embotits del Ripollès com a plat estrella.

– els entrants calents, dominats per la sopa de brou, favetes a la catalana, cap i pota…

– la carn a la brasa, amb carn de proximitat del Ripollès

– els guisats de sempre servits amb cassola, l’apartat estrella segurament de la carta

Nosaltres hem escollit de primer un assortiment d’embotits del Ripollès. Realment molt bons, es nota que són artesans. N’hem degustat llonganissa, fuet, xoriç, bull negre, bull blanc, catalana i formatge… Una bona combinació amb un bon pa de pagès amb tomàquet i un bon vi de la casa en porró.

Seguidament hem demanat la vedella amb bolets i l’ànec a la cassola. Cadascún amb la seva cassola i la seva pròpia salsa. Amics, hem assistit a un espectacle culinari meravellós.

Veure sortir aquelles cassoles de la cuina i com arriben a la nostra taula, amb aquell xup-xup, aquell fum i aquella oloreta que t’embadaleix i et porta a un món de sensacions, és senzillament el que anomenem felicitat.

Certament una delícia, la vedella tendre i suau que es desfà directament a la forquilla, i l’ànec amb un sabor potent, tendre i deliciós. Realment demaneu força pa, perquè ni la salsa podreu deixar.

Les postres són casolanes, però de cases de pagès o negocis dels voltants. N’hem tastat el pastís de formatge i un flam de coco al•lucinant, més gran de l’habitual, amb una textura consistent i veritablement molt gustós.

Indubtablement el Restaurant Anna té tots els valors de l’Anna Pous Cabanes i que l’han fet créixer al llarg de la seva vida; dedicació, esforç, treball, tenacitat, coneixement, valentia, innovació, emprenedoria, alegria… i amor, molt d’amor pel que fa, amor pel seu local, amor per la seva gent, pel territori i amor per la cuina. I això es tradueix als fogons i als seus plats.

Nosaltres hem gaudit moltíssim. Tornarem!

I aprofitem des d’aquí per donar-li les gràcies a l’Anna i el Pere per tota l’estada i el tracte rebut. Ara entenem perquè sou un referent de les terres del Ripollès i arreu, i des d’avui també ho sereu per a nosaltres.

Un pensament sobre “Restaurant Anna, esmorzars al cor del Ripollès

  1. Jo ja fa 38 anys que hi vaig anar la primera vegada. Sempre perfecte.
    Al proper dimarts hi vaig a esmorzar amb 5 amics que no hi han estat mai. Segur que disfrutarem com boigos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *