Els Lleons: un menú d’esmorzar infinit

Ressenya

Un restaurant al bell mig d’una gran ciutat no és sinònim d’èxit. Al contrari, no és sinònim de res. Entre tants carrers, tant xivarri i tants altres locals, pot passar totalment desapercebut encara que el seu menjar sigui excel·lent. En canvi, restaurants que es troben apartats dels nuclis urbans, dalt de muntanyes o entre carreteres secundàries, poden convertir-se en llocs de pelegrinatge. Quan el què ofereixen és de gran qualitat, el boca-orella és la millor publicitat per als seus fogons.

A Vilalleons, nucli urbà integrant al municipi osonenc de Sant Julià de Vilatorta, amb prou feines hi viuen prop de 200 persones. Ara bé, els seus dos principals restaurants, Cal Teixidor i Els Lleons, funcionen a la perfecció. En aquest cas, vull parlar del segon d’ells per la sorprenent oferta d’esmorzar que tenen. Els actual propietaris de l’històric local van agafar les regnes dels Lleons fa tres anys i des de llavors que aposten per oferir un menú com a primer àpat del dia. 

Potser peco d’ingenu, però mai havia trobat un menú per als esmorzars. A Els Lleons presenten una carta amb més d’una trentena d’opcions entre guisats, brasa i peixos. Destaquen les pilotilles guisades amb trompetes de la mort, les galtes fetes al forn, els peus de porc, el cap i pota o d’altres menuts guisats com el cap de vedella o de llom, el fetge amb ceba o la carn del perol. Les arengades i el bacallà manen entre els peixos com a plats arrelats a la cuina catalana d’interior. Mentre que a la brasa no hi falta de res: botifarres de tot tipus, costelles, galtes, cansalada o morro de porc són els que més em criden l’atenció.

La proposta és marejant, però la sorpresa passa a una altra dimensió quan un veu que qualsevol d’aquests plats, amb el beure, una amanida de tomàquet i de ceba, més el cafè acompanyat d’una pasta de la casa i l’opció de xarrup s’ofereixen al client per tan sols 10 euros. Qui està acostumat als esmorzars de forquilla sap que els preus del conjunt de l’àpat poden oscil·lar entre els 8 euros dels locals més generosos o els 15 dels que ho són menys. Per tant, poder gaudir d’una oferta de menú per al primer àpat del dia amb la qualitat dels Lleons és una sort i l’explicació de per què, sobretot en cap de setmana, omplen el local.

Vilalleons es troba al sud est d’Osona i s’alça 700 metres per sobre el nivell del mar. És proper al santuari de Puig-l’agulla i degut al seu desnivell positiu respecte la Plana de Vic, fan de Vilalleons un lloc perfecte per als ciclistes i als excursionistes. Els corriols cap a aquest nucli són amables i, a excepció de la pujada final, permeten gaudir de la tranquil·litat dels boscos de pi de les Guilleries. Una de les millors opcions és arribar-hi seguint els camins que parteixen des de Tavèrnoles. La tradicional boira de la plana no sol arribar fins a aquests punts i el silenci, entre arbres i camps, només es trenca per les esquelles de les vaques o els xais que solen pasturar per la zona. Com dèiem, convertir-se en un punt de pelegrinatge i oferir un àpat de qualitat i a bon preu són motius suficients per anar-hi i gaudir dels Lleons i del seu entorn.

Ramon Anglada Areñas

Un pensament sobre “Els Lleons: un menú d’esmorzar infinit

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *